Aydın Metal
ÇAĞRI OTOMOTİV
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Kanser Taramaları Hayat Kurtarıyor

12-02-2016 14:09:00 - AKYAZI
Kanser Taramaları Hayat Kurtarıyor

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Kanser Erken Teşhis Merkezi’ne kadınlar ücretsiz kanser taramasından geçiriliyor.

Özgür Adımlar

Tüm dünyada kutlanan 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Kanser Erken Teşhis Merkezi’nde kadınlar ücretsiz olarak kanser taramasından geçiriliyor. Taramaya katılacak olan bayanlara Akyazı Belediyesi özel araç tahsis ediyor.

Bütün kanserlerde kanser sıklığının ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından en önemli konu kanserin erken tanısı ve tedavisidir. Kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak, kanserin tedavi edilebilir olmasını sağlayan en önemli faktör kanserin erken tanısıdır.

Peki hangi kanser için kaç yaşında tarama yapılmalıdır?

“Meme Kanseri”

Kendi kendine meme muayenesi: 20 yaşından başlayarak her ay yapılması öneri Klinik meme muayenesi:20-40 yaş arası 2-3 yılda bir,40 yaş üzerindeki kadınlarda ise her yıl doktor tarafından meme muayenesi ve mamografi yapılması önerilir.

“Serviks Kanseri”

Kadınlarda 30 yaşından başlayan ve 65 yaşında biten taramadır.(30 ve 65 yaşlar dâhil edilecektir).HPV testi her beş yılda bir tekrarlanır.

“Kalın Bağırsak Kanseri”

50-70 yaş kadın ve erkekler için kolorektal (kalın bağırsak)kanser taraması (gaitada gizli kan testi) ile yapılmaktadır.  Yapılan bu tarama hizmetleri ücretsizdir.
Ayrıca ilçemizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık, oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Akyazı İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 2015 yılında günümüze kadar yaklaşık; 518 kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 667 kişiye bağırsak kanseri teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması 558 kişiye rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla SMEAR ve HPV taraması yapılmıştır. Tarama yapılan kişilerin yaklaşık 1/3 ‘ü birinde şüpheli durum tespit edilmiş ve bir üst kuruma ileri tetkik için sevk edilmiştir.

Hem birey hem toplum açısından bakıldığında son derece önemli bir sorun olan kanser konusunda yapılabilecekler hakkında farkındalık oluşturmak ve özellikle kanserden korunma ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla yıl boyunca kanser konusunda farkındalık ve kanser tarama faaliyetlerimiz kurumumuzca devam edecektir.

Dr. Gülşah Yılmaz

Marmara Göz
Kanser Taramaları Hayat Kurtarıyor
Akgün Restoran Çorba
Kanser Taramaları Hayat Kurtarıyor
Kanser Taramaları Hayat Kurtarıyor
Kanser Taramaları Hayat Kurtarıyor

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Temizlik için yakılan ateş ormana sıçradı
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak