Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak

29-10-2014 15:05:06 - AKYAZI
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak

Akyazı Kuzuluk mahesinde sekiz yıldır faaliyetlerini sürdüren Ottoman kumaş boyama fabrikası Mudurnu deresini kirlettiği iddialarına cevap verdi.

Hardal Burger Akyazı

Ottoman fabrika sorumlusu Ünal Bulut ilçe basını ile birlikte toplantı düzenleyerek fabrikanın arıtma tesisini gezdirerek dereye bırakılan suyu nasıl arıttıklarını açıkladı.

Ottoman firmasının 30 yıldır Türkiye’de 8 yıldır’da Akyazı Kuzuluk’ta faaliyet gösterdiğini belirten fabrika sorumlusu Bulut, 160 çalışanıyla Üç vardiya sistemi ile günde 24 saat çalışmaktayız. Ottoman firması eski adı ile imaj olan fabrikayı devir aldıktan sonra arıtma tesislerine yaklaşık 2,5 milyon TL masraf yaprak yenilemeye çalıştık ve her ay arıtmanın çalışması için 80 bin TL harcamaktayız " dedi.

Basında çıkan ya da halk arasında konuşulanların hiç birinin doğru olmadığını belirten Bulut, Bizim hakkımızda konuşulan ve söylenenlerin hiç biri doğru değil. İtibarımızı zedeleyici davranış olsa bile yarı yarıya bir bölünmüşlük var. Bizim hatamız oldu. O da kendimizi kamuoyuna yeterince tanıtamadık.  Nasıl bir fabrikayız, burada ne ve nasıl bir şey yapıyoruz. Hangi niyette olduğumuzu anlatmak gerektiği kanaatine vardık bu nedenle ilçemizde görev yapan sizlerle fabrikamızı ve arıtma tesisimizi sizlere tanıtacağız.

BİZ HAFTADA YEDİ GÜN 24 SAAT ÇALIŞAN BİR FABRİKAYIZ
Çevre mevzuatına göre 2013 yılına kadar atık çıkaran fabrikalarının rengi arındırmak gibi bir mecburiyeti yoktu. Yani çıkan atıktaki rengin parametreleri yoktu. Atığı kalıcı ortamlara renkli olarak dışarıya atabilirsiniz ama belli parametrelerden geçmeniz gerekiyordu.  Rengin haricinde 11 tane parametre var. Bunlarda il çevre müdürlüğü bizden düzenli olarak deşarj noktasından numune alarak teste gönderiyor. Dolayısıyla sizin burada müdahale edebileceğiniz bir konu yok. Bizler renk parametresi diye bir şey ortaya çıkana kadar her hangi bir sıkıntı yaşamadık. Biz haftada yedi gün 24 saat çalışan bir fabrikayız. Dolayısıyla motorunuz arızalanıyor. Elamanınız ihmal gösterebiliyor. Biz bunun benzeri durumlardan iki defa ceza yedik. Bunlardan bir tanesi çalışanımızın ihmalinden kaynaklanıyor.  Diğeri ise deşarj pompamızın arızasından kaynaklı.

İL ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ DÜZENLİ DENETLİYOR
On beş günde bir il çevre müdürlüğü tarafından denetlendiklerini söyleyen Ünal Bulut, Kalıcı ortama atık bırakan bir fabrika olarak il çevre müdürlüğünden 15 günde bir saati günü belli olmayan zamanlarda sıkça denetleniyoruz zaten. Fakat 2013 yılı başından itibaren bakanlık tarafından dışarıya bıraktığımız suyun rengini de açacaksınız dendi. Bizde bakanlığı biz bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz dedik çünkü henüz Türkiye de suyun renginin arındıran bir tesis yok. Bize bu konuda yardımcı olun dedik. Fakat bankalığın bize verdiği cevapta biz size destek olamayız çünkü bizde nasıl yapılacağını bilmiyoruz ama tek bildiğimiz bir şey var oda yapmak zorundasınız denildi.

ARITMAYA SİYAH GİREN SU ARAITILDIKTAN SONRA KUZULUK SUYUNDAN DAHA BERRAK
Ne yazık ki bakanlık tarafından size mevzuat dikta ediyor ama nasıl yapacağınızı söylemiyor. Bizde Bolu İzzet Baysal Üniversitesi ile birlikte Suyun rengini düzeltmeye yönelik bir çalışma yaptık. Suyun rengini düzeltirken diğer 11 tane parametreyi bozmadan bunu başardık. Ancak İl müdürlüğünün bize verdiği süre yeterli olmadığından 2013 yılın Ağustos ayın sonunda üçüncü bir ceza yedik. Ve o tarihten beri renk parametresini Türkiye de ilk defa başaran bir fabrikayız. Arıtmaya Siyah giren suyu Kuzuluk suyundan daha berrak bir şekilde kanala bırakmaktayız. Daha önce olmayan bir şekilde bakanlıktan numune almaya geldiler. Biz sekiz yıldır bakanlığa hiç numune vermedik. Bizler son 15 aydır İl çevre müdürlüğünün yapmış olduğu testlerden kalmadık. Ama bakanlık aldığı numunelerde bazı parametrelerden kaldığımız söylendi. Biz bunun mümkün olmadığını söyledik ve idari mahkemeye itiraz ettik.
Bakanlığın kestiği ceza ile birlikte dört’e çıkan cezamız il müdürlüğü kapatma kararı aldı. İl müdürlüğü 1 Eylül’de kararı imzalamış fakat bize herhangi bir tebliğ gelmedi. Ve ödediğimiz cezalar cevre duyarlığına harcadığımız paraların yanında önemli bir rakama ulaşmıyor. Biz bu işi devam ettirebilmek adına çevre konusunda çok ciddi paralar harcıyoruz. Bizim bunu harcayabilir olmamızın en önemli sebebi biz markalarla çalışıyoruz. Adidas Nike gibi diyebileceğimiz dünya markalarıyla çalışıyoruz. Biz çevre duyarlılığı için harcadığımız parayı makul şekillerde müşterilerimizden talep edebiliyoruz.

HER TÜRLÜ DENETİME HER TÜRLÜ ANİ ZİYARETE HAZIR BİR FABRİKAYIZ
Şu anda biz her türlü denetime her türlü ani ziyarete hazır bir fabrikayız. Arıtmamızın başında bir arıtma sorumlusu ve 24 saat sürede 3 vardiya çalışan toplam 4 arıtma personelimiz var. Bu fabrikayı aldığımızdan bugüne kadar arıtmayla alakalı yeni bir arıtma kuracak Kadarda yenilemek için masraf yaptık Haksızlığa uğradığımızı düşünüyorum çünkü Türkiye de boya işini yapan beş yüz tane fabrika var bizimle birebir aynı işi yapıyorlar. Bizimle aynı ölçekli iki yüz elli tane boyahane var. Bunların içinde altı tanesi mevzuat’dan yükümlü durumda diğerleri bu işi organize edemedikleri için şu anda bu konuda muaflar.

Ürdüç
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak
Akgün Restoran Çorba
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak
Ottoman Fabrikası Kendisini Basına Tanıttı Arıtmadan Çıkan Su Kuzuluk Suyundan Daha Berrak

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
10 yıl önce2014-12-26 15:19:06

BENDE FİRMANIZDA ÇALIŞMAK İSTİYORUM

0
-0
10 yıl önce2014-10-31 11:36:43

sabaha karşı dereye verdiğiniz arıdılmamış su ne olacak sizin calışanınız arıdmadan ve sel geldimi dereyi kirlediyoruz diyo hikaye anladmayın

0
-0
10 yıl önce2014-10-31 09:32:15

EYER BU OTTAMANIN YETKİLİLERİ CESARETİ VARSA O DEREYİ GİRİP KARŞIDAN KARSIYA YÜZEREK GEÇSİNLER ONLAR YOKKEN BİZ BU DEREDE HERYERDE SU İÇERDİK

0
-0
10 yıl önce2014-10-31 09:26:38

o zaman derenin rengini kim değiştiriyor kıp kırmızı mavi neden oluyor kim bu hale getiriyor kim kimin gözünü boyuyor o boyalı su akmaya baslayınca o zaman o bölgeyi havaya ucuralımda dereye akmasın

0
-0
10 yıl önce2014-10-31 08:20:46

atık suyu dereye salmak zorundalar mı? oradan hayvanlar su içiyor tarla sulanıyor.. dönüp dolaşıp yine bize geliyor yani.... o bardaktaki suyu kendi içsin bakalım sıkıyosa...

0
-0
10 yıl önce2014-10-30 22:24:23

ottoman milleti kandıramazsınız biz geçmişinizi biliyoruz inşah geleceğiniz temiz olur böyle devam edersiniz

0
-0
10 yıl önce2014-10-30 10:13:55

KARDEŞİM BEN 26 YILLIK ECZACI TEKNİSYENİYİM SİZİN DÖKTÜĞÜNÜZ BOYALI SULARDAN MİLLETE NE KADAR CİLT İLACI SATTIM Bİ BİLSENİZ..BIRAKIN REKLAMI CİLDE NÜFUS ETTİĞİNDE ENFEKSİYON YARATIYOR YANİ ARITSANIZDA FAYDA ETMİYOR..

0
-0
10 yıl önce2014-10-30 09:41:45

öleyse Mudurnu deresi arınmış olan suyun rengini değiştiriyor.Başka seçenek kalmadı çünkü.

0
-0
10 yıl önce2014-10-29 15:37:33

sizin hazır olduğunuz denetleme bizi ilgilendirmez biz vatandaş olarak doğanın kirlendiği balıkların öldüğü kadar doğak kaynaklarımızdan biri olan mudurnu nehrine serinlemek için bile giremiyoruz. ne yazık ki bir kişi para kazanacak ihya olacak diye bunca vatandaşımız hemşehrimiz bundan faydalanamıyoruz ayrıca sadece siz değil sizin gibi yapan herkese benim bu sözlerim...

0
-0
10 yıl önce2014-10-30 04:08:03

NIYE OKADAR ZAMANDAN SONRA GOSTERIYORSUNUZ KIMI KANDIRIYORSUNUZ DAHA YENI BASLADINIZ ARITMA KULLANMAYI

0
-0
10 yıl önce2014-10-29 22:23:32

tabii ama geceleri arıtmayı kapatmasalar....

0
-0
10 yıl önce2014-10-29 20:35:53

çok şükür ki uğraşlarım meyve verdi. bu arada sorumlu şahısa sorum var acaba geceleri de bu fabrikaya denetim oluyor mu? geceleri de arıtma çalışıyor mu? ve son girişi çıkışı diyerek verdiğiniz çıkış numunesini acaba dereye akarken biz neden göremiyoruz?

0
-0
10 yıl önce2014-11-01 09:49:32

Milletin gözünü mü boyuyor bu fabrika? o bardaktaki kirli suyu yıllarca Mudurnu deresine saldılar.fotoğraf ve videolarını çektiğim kayıtlar var elimde. Denetim yapılmış..mış da salınan su çevre açısından zararlı değilmiş...miş.. Arıtma sistemi var ise, 7/24 saat çalışmalıdır. İşletme, bunu göstermeli. yoksa hiç inandırıcı olmaz. Ayrıca, akyazihaber.com sitesi de , daha önce yaptığı kirlilik haberleri nedeni ile fabrikaya karşı diyet mi ödüyor. Çevre ve insan için yapılan haberler bütün toplum içindir. işletmeye kendisini ispat için imkan verilmeli ancak, temize çıkarır gibi yayın ise akla soru işaretleri getirir...

0
-0
10 yıl önce2014-10-30 13:39:39

BU SEKTORDE YILARIMI VERDIGIM ICIN SUNU SOYLEYIM. MALIYETLER COK YUKSEK OLDUGU ICIN GECELERI ARITMALARI COGU FIRMA KAPATIYOR VE KIRLENMEYE SEBEBIYET VEREN BUDUR. ARITMA 24 SAAT CALISSA SORUN OLMAZ. İLK YILLARINDA KOTTADA AYNI SORUN OLDU

0
-0
10 yıl önce2014-10-29 19:11:22

Sadece su ile bitmiyor, aritma bacalardan cikan genellikle nedense hafta sonu cogunlukla pis kokulu zehirli dumanla gelen kokuyu ne yapacaksiniz. Bes sene sonra o dumanlarin etkisi meyve ve sebzelerde goruluncemi filtre takacaksiniz?

0
-0
10 yıl önce2014-10-29 17:28:15

Her halde artık temiz havayı,yeşil doğayı bulmak için makinalarla bu işi çözmeye çalışacağız ama nereye kadar.Temizlemek için uğraşacağımıza kirletmemek için uğraşsak daha güzel değilmi.Ama çıkarlarımız herşeyden önde geliyor.Akyazıda yakında gece kirli hava yüzünden dışarı çıkamayacağız.Japonya gibi temiz hava torbalarda para ile satılacak.Yakında uzak değil,böyle giderse.

0
-0
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden