Karapürçek'te yaşayan 64 yaşındaki İdris Bilici, eşinin hastalığına iyi geldiği için devlet desteğiyle başladığı aronya meyvesi yetiştiriciliğinde talebe yetişmeye çalışıyor. Kilosu 400 liradan alıcı bulan aronya fındığa alternatif ürün olarak gösteriliyor.
Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan İdris Bilici, 5 yıl önce şifalı olduğu için süper meyve olarak adlandırılan aronya meyvesi yetiştirmeye başladı.
Meyveye talep olmaya başlayınca Bilici, devlet desteğiyle bir dönüm alanda aronya yetiştiriciliğine başladı.
Kilosu 400 liraya satılan aronyanın talebine yetişmekte zorlanan Bilici, ekim alanını 5 dönüme çıkarmak için kolları sıvadı.
Üretime mısır ve dut ağaçlarını söküp devlet desteğiyle aldığı fidanlarla başladığını belirten Bilici; "
Bahçeyi büyütmeye çalışıyorum, buradan fide alıp başka yerde bahçem de devam edeceğim. Dibine fındık kabuğu, hayvan gübresi koyuyorum tam organik olması açısından. Sağlık açısından önemli, ilaç sanayi de kullanıyor, vatandaşta bunu çiğ meyve olarak yiyor. Geliştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyorum." dedi.
Aronyanın fındıktan daha kolay olduğunu ifade eden Bilici, şunları söyledi; "
Fındık gibi budaması, dal kesmesi yok. İlçede bu meyveyi ilk yetiştiren benim. Hasat zamanı geldi, Eylül'ün 15'inden sonra hasadını yapıyorum. Önce yaptığım zaman meyvesi daha buruk oluyor. Buzdolabında 3 ay ömrü var. Kurutulabiliyor. Çayı oluyor. Çekirdeksiz. Şehir dışından da isteyenler oluyor, götürüyorum. Faydasını görenler var. Benim kendi ailem de yiyor, rahatlatıyor. Eşimin kolesterolü vardı ona iyi geldi ve yeğenimin ses tellerinden rahatsızlığı vardı doktora gitti bir çare olmadı. Bu meyveden gönderdikten sonra ses telleri düzeldi ve sürekli benden talep ediyor."